Ervaringen deelnemers

Lees hier de ervaring van kinderen en volwassenen die met mij mee op pad zijn gegaan.

Wieske (13 mei 2018)

Ik ging met Jord mee omdat ik toe was aan rust, stilte en introspectie. Jord is een erg fijne hiervoor, want er is geen oordeel, geen standaard en hij zit vol met ideeen voor mindfulness oefeningetjes.
Voor mij weet hij het effect van gedachtenpatronen versus gevoel zodanig uit te leggen dat het allemaal luchtig en zelfs grappig wordt. En daarmee is alles bespreekbaar. Naast de openheid heerst er vooral een sfeer van vertrouwen en vrijheid. Helemaal heerlijk.
Ik kan het iedereen aanraden. Of je focus nou ligt op surfen, mindfulness of natuur: het is de ultieme ontsnapping, even weg van alles.

Kimberley (22 april 2018)

We zijn op dit moment op weg naar weer een nieuwe surfspot aan de kust van Bretagne.
Dit is de 3e dag van de vakantie maar het voelt als of we al 2 weken op pad zijn.
Irene (zonder FB) en Jord zijn super lief en easy going. Ik ben blij om met hen deze week te mogen delen.

Jord geeft je bij de eerste ontmoeting een gevoel dat alles mag en oké is (dat zegt hij ook vaak;) Al snel merk je dat je over van alles kunt praten en mediteren en yoga geen onbekend terrein voor hem is. Heel fijn!

Hij laat je jezelf ontdekken door alle keuzes die er tijdens de reis zijn. Surfen, yoga, wandelen, fietsen, skaten en goeie gesprekken.
We staan op prachtige plekken en eten heerlijk in de camper zijn gezonde maaltijden. Zelfs voor de veganist is er gedacht aan havermelk voor de cappuccino’s die worden gezet.
Maar bovenal weet hij je zo te motiveren dat je alles geeft in het water en de beste surf ervaring beleefd.

Ik zeg stap een keer in en laat je meenemen op het pad van Jord.

Ronald (4 april 2018)

Op vakantie in eigen provincie. Dat was het plan. Omdat Jord en ik allebei wel toe waren om even uit onze dagelijkse ‘ratrace’ te ontsnappen zijn we in de ‘mindfulnesstruck’ om op de bonnefooi drie dagen Zuid-Holland te verkennen.

Omdat ik een week had om bij te komen van een baanwisseling was het voor mij vooral moeilijk om even echt tot rust te komen. Op het moment dat je dan eindelijk stilte en rust om je heen hebt merk je eigenlijk pas hoeveel prikkels je continu hebt. Bizar hoe je lichaam en hoofd zich zo vaardig aan kunnen passen aan je omgeving. Lekker adaptief wel.
Het gevoel dat je ontspanning ergens toe moet leiden of nut moet hebben nam mijn gemoedstoestand over waardoor ik mega onrustig was. Dat is echt bizar voor mij want normaal ben ik eigenlijk super goed in ontspannen. Omdat Jord en ik elkaar goed kennen besprak ik mijn ervaring meteen. Hij moest lachen en vertelde me dat het oké is. Het feit dat een gevoel er gewoon mag zijn zonder dat je er per se iets van hoeft te vinden is meestal al genoeg antwoordde hij mij, maar mijn rust begon pas echt toen we een duik namen in een ijskoude zee.

Op pad met Jord gaan kan in het begin vet ongemakkelijk zijn. Dit kom overigens helemaal niet door Jord, maar vooral door jezelf. Omdat Jord jou alle vrijheid en ruimte geeft om jezelf te zijn werkt dat heel ontwapenend. Je hoeft even niet meer bezig te zijn met hoe je overkomt, maar je kan gewoon zijn. Klinkt heel zweverig, maar als er één een rationele cynicus is dan ben ik het wel.

Ik kan je eigenlijk alleen maar aanraden om eens met Jord op pad te gaan. Uit wat voor milieu je ook komt. Met Jord kan je op allerlei verschillende inzichten komen die jou verder kunnen helpen met bezinning en berusting. Daarnaast krijg je een kijkje in de keuken van een bijzondere levensstijl die niet voor veel mensen weg is gelegd. Ik zou er zo nog een paar honderd woorden aan vuil kunnen maken, maar je kan beter gewoon een keer instappen.

Hans (18 juli 2017)

Op zoek – waarnaar? Naar jezelf? Wat is dat dan? Wie zegt dat dan? Na 56 jaar ga ik die uitdaging aan. In de reis die ik hiertoe mag maken stond op een stoffig zijweggetje in Portugal ineens Jord met de camper. Afspraken waren snel gemaakt, en gisteren zijn we gedrieën Op pad gegaan, de camper, Jord et moi.
En wat een Pad was het.
We waren beiden om verschillende redenen een beetje uit onze comfort-zone: juist een manier om dichter naar het onderwerp te komen. We hadden beiden beperkte verwachtingen (‘laat het maar gebeuren’) – en het onverwachte gebeurde. Ik was overdonderd door de veelheid aan wijsheid, suggesties, liefde en ervaring die ik kreeg aangereikt. Heel simpele dingen soms (glinsterende ogen en een brede grijns net boven het wateroppervlak: ‘Voel je dat je Leeft?’) en heel lastige ook – dingen waar ik nog een leven voor nodig heb om uit te zoeken, te omarmen.
We hebben de dag besloten (hoe kan het anders, voor wie me kent) met een leuke vlucht boven het Gooi. Ik ben dankbaar voor ook dat pad.
Jord is even oud als mijn zoon, en dat was voor ons allebei ‘een kado om uit te pakken’, En ik zeg uit de grond van mijn hart dat ik een groot deel van de dag eerder het idee had dat dat andersom was.
Ik heb een letterlijk onvergetelijke dag gehad, die me onmetelijke dingen heeft gebracht. En nog steeds brengt – elke dag.
Bijvoorbeeld dat je een SUP-plank niet achterstevoren kunt bevaren 😉
Als je deze referentie leest met als doel uit te maken ‘of het iets voor je is’ dan zou ik zeggen: Geef jezelf dat kado, ervaar het. Onderga het wonder van Jord, de camper en zijn Pad. En jouw Pad.
Goede reis!

 

Yvonne (1 februari 2017)

Het laten ‘zijn’ zonder iets te moeten want het is goed zoals het is. Dat is het pad van Jord. Vrijheid om te zijn wie je bent waarbij beperkende gedachten en overtuigingen los gelaten kunnen worden en alle ruimte in en voor jezelf ontstaat.

Doordat Jord op deze manier in het leven staat is het erg fijn om samen met hem op pad te gaan. Lachen, verdriet delen, inspirerende gesprekken, genieten, soms even lekker niks zeggen, gek doen en lol maken, diepgang, even je eigen pad kiezen.. het kan allemaal en maakte mijn reis met Jord erg bijzonder en mooi.

Wanneer je graag wilt helpt Jord je bij het verleggen van je grenzen. Ik kwam om te surfen en mijzelf uit te dagen in hogere golven. Nou waren de grote winterswells die week in Marokko wat te veel van het goede 😉 maar Jord weet veel van verschillende surfspots en nam mij mee de zee in bij Imsouane waar de golven lager maar nog steeds buiten mijn comfortzone lagen. Dankzij Jord en het vertrouwen in jezelf wat hij geeft heb ik in deze mooie baai golven kunnen surfen en de langste ritten in mijn leven ooit gemaakt, jippie!!

Bedankt voor alles Jord, je volgt een mooi pad.

David (31 augustus 2016)

De surf-campertrip in de oude camper van Jord langs de kust van Baskenland was één van mijn meest bijzondere trips tot nu. Jord is een fijne gastheer, een goede surfcoach, een humorist en een interessante sparringspartner wanneer je de diepte op wil zoeken. Het eenvoudige eten is heerlijk, en de enkele praktische ongemakken worden al gauw lollig.

Robbie & Ronnie (11 september 2016)

Onze week met Jord was ronduit onvergetelijk.
Het concept van deze vakantie was: Alles mocht en niets moest, leven zonder planning.
Ons idee van deze vakantie was een surftrip…en dat werd het, zo’n 2 uur nadat we geland waren in Bilbao, lagen we al in 5 ft. golven. Wel even wennen t.o.v. het schuim op de Noordzee, maar Jord was bij ons…

Ons dagelijks ritme was als volgt: Iedere morgen stond Jord om 6.30 al pannenkoeken o.i.d. en koffie voor ons te maken. Na het ontbijt gingen we surfen, lunchen, surfen, (tukkie,) daarna avond eten gevolgd door surfen tot na zonsondergang. Iedere dag was zorgeloos met minimaal 6 uur per dag surf.

Ondanks dat Jord de eerste dagen niet zo lekker was, ging hij iedere dag wel een surfsessie met ons mee om ons van tips te voorzien. We hebben veel geleerd over het getij, periodetijd, “de dobber” en de floater. We hebben bijna iedere dag gesurft, maar ook de “Jeu de boules” en de frisbee zijn niet onberoerd gebleven.

Naast een surftrip was het ook een spirituele reis….. Jord weet veel over het leveren van de juiste inspanning tijdens het sporten. Hoe lees je de golven en wanneer moet je nou wel of niet extra aanzetten.

Naast inspanning, is Jord ook heer en meester in ontspanning. Ontspannen hebben we veel goede gesprekken gevoerd onder het genot van heerlijke koffie. Daarnaast heeft Jord een assortiment aan ontspannings-spullen. Vishengel, fietsen, vliegers, bodyboard etc. Op een dag dat de golven wat minder zijn hoef je je dus niet te vervelen. Ook als de golven wat lager zijn, heeft Jord een groot assortiment aan boards, zodat er altijd wel wat te surfen is. Wat niet onbeschreven mag blijven, is dat Jord een geweldige creatieve kok is. Elke dag sta je weer versteld wat hij allemaal samenvoegt tot een heerlijke maal.

Samengevat: Jord is een levensgenieter en ziet overal het positieve van in. Voor de mensen (zoals ons) die nog niet op surfvakantie zijn geweest, is dit een geweldige instapmanier om het surf-leven te leren kennen.

Astrid de Rijk (31 augustus 2016)
Vijf dagen op pad met Jord voelde als drie weken weg geweest zijn. Super ontspannen, alles beleven in het moment. Onwijs veel gelachen, letterlijk vanaf het moment dat ik mijn ogen ‘s ochtends opende tot ‘s avonds na het benoemen van de mooie momenten van de dag. Dankbaar om dit gedeelt te kunnen hebben met Jord, Germijn en David. Wat een toppers, wat was het leuk!

Stephanie de Waard (13 juni 2016)

Precies een week geleden had ik de eer met Jord op pad te mogen.

Kado’tje van zijn zus: een verrassingsuitje, stond op de uitnodiging. De woorden op de kaart die ik kreeg: Plezier, beweging, natuur, rust, aandacht en reflectie. Zes woorden die mij ontzettend aanspreken, waardoor ik meteen zin had om Jord te ontmoeten en met hem op pad te gaan. En terecht, zo bleek aan het einde van de dag. Deze 6 woorden zijn Jord op het lijf geschreven, en dit is exact wat je ervaart als je met hem op pad gaat. 

Op de fiets naar Jord zat ik me af te vragen hoe dit zou gaan. Zou het een beetje ongemakkelijk zijn, in het begin? Zou ik meteen van alles op tafel moeten gooien? En gaan we echt surfen (spannend!), of gaan we iets anders doen? De seconde dat ik bij Jord aanklopte konden alle zorgen overboord. Jord straalt rust uit en dat brengt hij over op de mensen om hem heen. Hij daagt je op een prettige manier uit om over jezelf na te denken. Over waar je staat in het leven, waar je naartoe wil en wat je tegenhoudt om daar te komen, maar allemaal met een hele positieve vibe! Daarbij schroomt hij niet om zijn eigen ervaringen hierin te delen, wat ervoor zorgt dat je je helemaal op je gemak voelt en je je nog meer uitgenodigd voelt om open, en helemaal je zelf te zijn.

Door te praten, maar ook door samen op een tandem te stappen en vervolgens op een surfplank de zee in te duiken daagt Jord je uit om uit je comfort zone te stappen, en te ervaren wat je tegenkomt op het moment dat je dat doet. Het fijne van Jord is dat je je geen moment onveilig voelt terwijl je daarmee bezig bent!

Dankjewel voor een topavond Jord, je ziet me zeker terug!


Familie Bessem & Jord 

Campertripje in Bretagne

13153411_10207703632202783_1314594915_nJord heeft een mooi traject uitgezet de komende maanden waar hij gaat staan met zijn kamper ergens aan zee. Ik ben afgelopen mei op pad geweest met Jord naar een prachtige baai jn Bretagne, met mijn twee zoons van 14 en 16 jaar. Ze zijn gek op surfen en met Jord waren ze in goeie handen.

Kamperleven is prima, ook al ben je het totaal niet gewend. We werden allemaal gedrongen te vertragen, rustig alles te pakken en doen en niet even snel, snel. Elkaar met aandacht en zachtheid te benaderen anders is het niet relaxt. Jord kan je daar goed in begeleiden omdat hij dat zelf doet. Hij is aanwezig met openheid, daadkracht en zachtheid voor wat nodig is. Dat gaf rust en vertrouwen ondanks het feit dat dit voor ons een nieuwe manier van reizen was met iemand die we nog niet kenden. Ik vond het heel relaxt dat ik mijn twijfels maar ook mijn wensen kon delen, die ik graag wilde beleven tijdens de rit. En Jord hield ook rekening met de wensen van de jongens.

Om even in een paar woorden te schrijven wat deze reis mij heeft gegeven, ook wat betreft de positieve verandering van bepaalde patronen met mijn kinderen, zou ik niet eens kunnen. Laat ik ervan uit gaan dat als je zelf met een heldere intentie in het avontuur stapt met Jord, dat dat precies is wat je terug krijgt. Jij schept je eigen wereld en Jord kan je daarbij begeleiden door je te spiegelen. En als je het niet nog niet weet dan krijg je dat vanzelf helder in de rust en het ritme van het leven in de natuur. Waar het ieder mens werkelijk om gaat is om in vrijheid en verbinding te kunnen genieten van het leven. Ben je dat even kwijt of wil je meer avontuur, plezier en diepgang, ga dan mee met Jord.

Ook als reis naar binnen om je eigen kracht en volheid te voelen in een proces van bewustwording naar een ontspannen flow van leven. Jord schept die ruimte voor jou om die reis aan te gaan naar jezelf, door samen te surfen, wandelen of gewone dingen zoals samen koken of de afwas doen. De combinatie van buiten leven en een eenvoudig ritme in beweging en leven brengt je bij je natuurlijke staat van ontspanning en tevredenheid. En dan ontstaat er als vanzelf genoeg inspiratie en helderheid over toekomstige mogelijkheden.

 

Petra & Jord
Surfles Costa Rica

Petra

Net als ieder mensen leven, is mijn leven geen geplaveid pad. Het is een pad met kronkels vol hobbels en bobbels en hier en daar een afslag die me naar plekken brengt waarvan ik niet gedacht had mezelf er ooit te vinden. Soms heb ik een mooi uitzicht wanneer ik een hobbel letterlijk te boven ben, en soms kijk ik vanuit een dal naar een heuvel en denk ik nooit dat ik de andere kant bereiken zal.

Vorig jaar kruiste mijn pad met die van Jord. Op dat moment was ik op reis. Deze reis was een vlucht, een vlucht van alles wat mij in het leven in Nederland, mijn echte leven, teveel geworden was. Steeds meer van mezelf ontvreemd, en een burn out waar ik niet aan wilde toegeven. Toen ik vervolgens mijn baan verloor was er dus nog maar 1 optie, het vliegtuig in. Weg van alles waar ik geen controle over had.

In de maanden hiervoor had ik al wel eens surfles gevolgd en had ik gemerkt hoeveel energie het me gaf om in het water te spelen. Surfen of een poging daartoe bracht me terug naar het kind in mezelf en gaf me een gevoel van vrijheid. Hier wilde ik meer van. Echter leerde ik ook al snel dat surfen wat voor de meeste mensen al moeilijk om te leren is, mij voor enorme uitdagingen stelde. Als gevolg van een visuele beperking is het voor mij onmogelijk om te zien of er een golf aan komt, hoe deze loopt en waar ik deze dan zou moeten ‘pakken’. Best een essentieel onderdeel van golfsurfen.

Toen ik Jord in Costa Rica tegen kwam, was mijn wens om te leren surfen groter dan ooit.  Eenmaal in het water was het plezier echter snel verdwenen. Het lukte me niet om op een goede positie te komen, werd steeds omver gespoeld, begreep niets van de oceaan en voelde me volkomen verloren.  Frustraties namen de overhand; waarom kan ik dit niet, ik moet dit kunnen. Met frustratie kwam ook angst, irreële angsten, dat wist ik zelf ook wel, maar daarom niet minder waar.

Jord zag dit aan en bood zijn hulp aan. Nadat ik mezelf eroverheen had gezet en accepteerde dat ik hulp nodig had, ging ik met Jord het water in. Aan alles merkte ik dat Jord wilde begrijpen wat mijn beperking was, en hierbij begreep hij dat dit niet alleen mijn beperkte zicht was. Hij nam me mee om in de oceaan te zwemmen. Vroeg me wat ik wel en niet kon zien en wat er met me gebeurde in het water. Jord begreep dat ik als gevolg van mijn beperking onzeker was en hierdoor angstig. Hij wilde die angst weg nemen door me te laten wennen aan de oceaan. Zonder board, zonder te hoeven presteren. Hij wilde weten waarom ik wilde surfen en waarom dit zo belangrijk was.

Jord gaf me direct een vertrouwd gevoel. Ik wist dat ik veilig was met hem in mijn buurt. Jord wist me ook snel uit mijn hoofd te halen en me echt in het water te laten zijn. Daarnaast liet hij zien hoeveel plezier hij zelf had wanneer hij in het water was. Dit was bedoeld om leuk te zijn.

Eenmaal met het board in het water, bracht Jord het grootste geduld op om me te leren op een golf te komen. Jord checkte steeds hoe het met me ging en wat ik dacht. Op een simpele manier bracht hij mijn gedrag in het water in verband met mijn gedrag in de rest van mijn leven. Hij leerde me loslaten. En misschien nog wel het belangrijkste, hij vierde ieder succes. Hoe ontevreden ikzelf ook kon zijn, bij ieder spoor van vooruitgang was er iemand bij me die hier enthousiast over was, die me erop wees dat het leven niet gaat over het behalen van resultaten. Zeker niet in het water. Een goede surfer zal ik nooit worden, maar daar gaat het ook allang niet meer over.

De tijd die ik met Jord in het water heb mogen doorbrengen, heeft me veel over mezelf geleerd. Het overwinnen van mijn angst en het accepteren van mijn beperkingen, dit heeft gemaakt dat ik ook van het board af sterker in mijn schoenen sta. Problemen lijken niet meer onoverkoombaar en angsten zijn te overwinnen. De lessen uit het water neem ik mee op het droge.

Zonder Jord had ik het surfen opgegeven. Had ik mezelf vertelt dat ook dit niet voor mij was weggelegd. Door Jord durf ik lol te hebben, trots te zijn en de golven te omarmen.

Reactie Jord: door Petra mee op pad te nemen (te leren surfen) kwam ik erachter hoe waardevol het is om te delen, te geven en te inspireren.

 

Stephanie & Jord
Surftrip Frankrijk en Nederland

StephanieHow things can change..

Sometimes when you just ask the universe send you things. They just pop up at moments you dont expect. Jord Fortmann poped up into my life and for me it was clear that this guy was going to change some things.

Jord is one of the most funny people i’ve met in a while! He is extremely joyfull and kind so we went on a surftrip as complete strangers and came back as good friends. During our trip Jord gave me both surf guiding and help with my soulsearching proces.

I was struggeling with a few issues like paddeling out into the deep. It was not only with surfing that this issue played a role. Also in daily life jumping into the deep freaked me out. By challenging me, easy excersisement and talking about it i finally found the comfort of paddeling out. Jord made me understand the sea and by that not only waves but also the waves of life. We did some breathing excersises in the deep water. It made me see that by staying calm and relaxed i can do anything i want.

Another problem i struggeld with was the fact that im kind of a controle freak. I would like to know everything in front so i can already stress about it. I learned that i can never controle the sea, but i can learn how to read, avoid and surf the waves. Jord thought me how to avoid them and how to read them and eventually how to surf them! By paddeling out and practicing the different kind of methodes i got more trust into myself and into the waves.

Niels & Jord
Surfles in Scheveningen

NielsEindelijk thuis. Even op de teller gekeken: 180 km. met een gemiddelde van 32 km/h. Ik ben zo fit dit jaar. Trillend en totaal kapot stap ik van mijn racefietsje. De kracht om hem op te hangen heb ik bijna niet meer. Lekker douchen, eten snel eten koken. Helemaal loom van het sporten met nodige spierpijn eet ik mijn eten op. Er is niks beter om de onrust uit me te krijgen dan lekker fietsen. Later op de avond begon de spierpijn en verzuring al te koken. Stilliggen op de bank lukte niet en ik begon te malen in mijn hoofd. Slapen evenmin. Dan maar opruimen, even gitaar spelen. Ben toch te diep gegaan in de training, bedenk ik me.  Een zucht van verlichting breng ik uit. Mijn gedachtes malen door mijn hoofd: waarom kan ik nooit rust vinden? ”Waarom ben ik altijd fucking druk, nooit moe, vind ik alles saai en kan ik nooit stilzitten? En reageer ik soms zo heftig.. Het gaat al zoveel beter dan vroeger, maar het lijkt alsof het altijd een worsteling is die enorme chaos, onrust, impulsiviteit. De middelbare school was een hel. Diploma niet gehaald, middelenmisbruik, jeugdzorg en zonder diploma van school. Alles verneukt. Van MBO Bos & Natuurbeheer niveau 2, 3 en 4, zit ik nu eindelijk op het HBO. Ik ben niet dom en ga bewijzen dat ik het wel kan. Ook al gaat het erg lastig. Het stilzitten en concentreren en droge stof in mijn hoofd krijgen gaat lastig net als goed agenda onderhouden. De journalistiek getinte vakken gaan ook erg lastig. Met the full package heb je natuurlijk ook dyslexie erbij, wat het helemaal niet makkelijk maakt.

De volgende dag vraagt een vriendin van me vroeg of ik een wilde proberen te surfen, dat is echt wel wat voor mij zei ze. De eerste gedachte die door mijn hoofd ging is: Hmm ja als je in Hawaï of California woont is het misschien een echte sport, maar hier in dat kansloze Nederland met die gore noordzee met heuphoge golven. Laat me niet lachen. Surfers zijn dat toch van die nare gasten die een soort toneelstukje opvoeren om lekkere wijven te krijgen? Toch besloot ik het te doen, want ik verveel me chronisch en wil altijd wel nieuwe dingen proberen. We kwamen terecht bij Surfles.nl. Uiteindelijk aangemeld voor een les met Jord en eenmaal bij de surfschool viel me direct twee dingen op: die gasten zijn wel echt afgetraind. Zou het dan toch een redelijk serieuze sport zijn? Ze waren ook wel heel erg aardig. Helemaal geen attitude zoals mijn vooringenomen zelf nu ook zag. Mijn les kreeg ik van Jord. Hij vertelde me over de historie van surfen, technieken, veiligheid etc. Het is toch wel meer dan ik dacht. Uiteindelijk liepen we naar het water en toen ik de golven zag en de surfers die er overheen vlogen dacht ik: ;holy fuck, zulke golven zie ik meestal niet’. Toen ik dat opmerkte zeiden de instructeurs: dat komt omdat je golven krijgt door wind en dat gaat meestal gepaard met slecht weer. En dan zit je niet op het strand. Wat inderdaad logisch klinkt.

Na een warming up, gingen we het water in. Op het moment dat ik het water inliep, leek het al alsof er een soort nevelige deken van me werd afgetrokken en voelde het alsof er een soort ondefinieerbare druk van me viel. Het in het water liggen voelde ook enorm ontspannend aan en zo een wetsuit werkt best prima eigenlijk. Ik begon met peddelen en wat is dat enorm zwaar. Mijn armen verzuren al na drie slagen. Uiteindelijk legde Jord me goed neer en hield de achterkant van mijn board vast. ” Nu peddelen!” schreeuwt hij enthousiast en ik peddel. Nu staan! hoor ik nog een keer en probeer klimmend op te staan. Een take-off (opspringen) lukte me niet. Ik sta! het voelt alsof je vliegt gewoon. wat is dit onwijs gaaf!  De les gaat zo nog even door en eigenlijk is het hele surfen een soort buitenspelen waarin je sport. De les is alweer afgelopen en op het moment dat ik het water loop ben ik zo zo enorm moe en loom. Ik sta stil op de kant en besef me ineens: WTF. Ik heb rust. Het is stil in mijn hoofd. Geen miljoenen gedachtes, geen onrust, geen chasos. Geen drang tot hard praten en heel veel bewegen. Maar rust. De stilte. Ik bedankte Jord voor de les en ik merkte hoe ontzettend ontspannen ik ben. Het is stil in mijn hoofd. Geen ritalin, geen verdovende middelen. Ook in de auto terug, moest ik vechten tegen de slaap. Thuis aangekomen kruip ik mijn bed in en de rest van de dag zit ik ontspannen op de bank. De laatste keer dat ik dat had, was met longontsteking. Vanaf nu staat voor mij een ding vast: Ik ga zo snel mogelijk weer surfen! Als een soort verslaafde die god heeft ontdekt in zijn leven ben ik nu. Maar dan heb ik niet god ontdekt maar surfen. Al snel kocht ik mijn eigen boardje. Wat alle surfers zeggen bleek waar te zijn en niet een cliché pose. Van surfen word je echt ontspannen, je krijgt rust en bent veel gemoedelijker. Ook verdringt het de chaos in je hoofd. Sinds het moment dat ik surf, is mijn studie me makkelijker afgegaan. Ook ben ik in een warme familie opgenomen. Iedereen hoort erbij, wat je ook mankeert. Nu ik wat langer surf en meer ADHD’ers tegenkom die ook surfen, beamen ook zei mijn constatering: het is Natural Ritalin.